3a мен

Роден съм в София през 1979 г. Основното си образование завърших в 41-во училище, а средното в Класическата гимназия. През 2002 г. получих бакалавърска степен по Политология, а през 2004 г. по Политически мениджмънт в Софийския университет. Бил съм стипендиант на фондация „Конрад Аденауер“ и съм специализирал Политически умения в Нов български университет.

През 2006 г. се ожених (смея да кажа щастливо) за ученическата си любов Павлина, която ме дари с три прекрасни дъщери.

През същата 2006 г. департамент „История“ на Нов български университет обяви конкурс за докторантура, посветена на генезиса и предосвобожденското развитие на българския консерватизъм. Тази тема беше в пряка връзка с дотогавашните ми научни интереси и опити, явих се на конкурса и го спечелих. Така попаднах в една академична среда, която тепърва щеше да ме изненадва с един стандарт на научен перфекционизъм, твърде рядко срещан в българските университети. През 2010 г. защитих успешно докторската си дисертация и се явих на конкурс за главен асистент в департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Спечелването на конкурса ме върна (след няколко години занимания предимно с История) отново в света на политическите науки. В момента водя курсове, свързани предимно с политическия маркетинг и мениджмънт, а също и с политическата история. През 2011 г. издадох основаната върху дисертационния ми труд монография „Раждането на българския консерватизъм“, през 2012 г. генеалогичното изследване „Династията на Срацимировци“, а през 2014 г. още една историческа книга – „Истинската история на Видинското княжество“. В момента работя върху нова книга, която да синтезира и обобщи търсенията ми в областта на българската геополитика.

Не само заради научните ми интереси, но и заради семейната ми традиция, винаги съм смятал, че е дълг на всеки българин да има активна обществена позиция. Политическите ми разбирания са консервативни – вярвам в свободата, но и в отговорността; вярвал съм и продължавам да вярвам, че капитализмът е единствената естествена и справедлива икономическа среда; вярвам, че отказът от християнските ценности обрича обществото ни на разруха; вярвам и че много пъти в наследеното от предците ни се крие повече смисъл, отколкото в това, което можем да измислим днес. По всички тези причини винаги съм смятал, че България има нужда от консервативна политическа партия и че моето място е в нея.

Advertisements

2 Responses to 3a мен

 1. Иван Йорданов каза:

  „По тази причина след местните и президентските избори престанах да виждам смисъл в присъствието си в националното ръководство. Смятам, че като преподавател, като изследовател и като публицист, поне на този етап ще съм повече от полза на каузите, в които вярвам, отколкото с присъствието си във висши партийни органи.“

  Определено. Не зная дали политиката е изгубила, но студентите и българската наука спечелиха.

  Желая здраве и успехи!

  • Веселин Стойков каза:

   Написано от сърце. Пожелавам Ви успех!
   Аз също считам, както и се стремя да го правя, че е дълг на всеки българин да има активна обществена позиция. Стремя се да възпитам дъщеря си в този дух, стремя се да променя хората около себе си…
   Това е пътят, който трябва да поемем ако искаме да сме граждани на една малка, невероятно красива страна, обитавана от един народ, който за съжаление все още търси своя Път.
   Оптимист съм, когато виждам хора като Вас.
   Трябва да осъзнаем, че Свободата е състояние на духа.

   Поздрави,
   Веселин Стойков
   ––

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s