Хесен, Меркел и либерално-консервативният разлом

glasove.com Лошите изборни резултати на управляващата коалиция на ГСДП и ХДС/ХСС в Бавария и Хесен, най-накрая наведоха германският канцлер Ангела Меркел на мисълта, че трябва да помисли за своето оттегляне. Какво обаче ще се случи отвъд нейната оставка?

Резултатите и от двата вота, както и повечето изборни резултати в Европа напоследък, ясно показват, че тенденцията на трансформация на двата основни полюса на политическо противопоставяне от ляв срещу десен в консервативен срещу либерален е в ход. Големите системни партии (лявоцентристка и дясноцентристка) губят позиции навсякъде, притискани от двата нови полюса – консервативният, където все по-убедително започват да доминират националистическите партии; и либералният, където изненадващо сила набират зелените. Всъщност и в дата случая става въпрос за формации, които са максимално необременени от старите политически противопоставяния и  консенсуси и по тази причина, в новата епоха на реидеологизация, предлагат максимално изчистени платформи за бъдещето на Европа. 

Оттук насетне системните партии ще са изправени пред два пътя. Първият – да се обединят в големи коалиции на статуквото, което неизбежно ще продължи процеса на тяхното маргинализиране. Именно този път последователно избираше Ангела Меркел и именно неговите горчиви плодове бере в момента. Колкото повече продължат да упорстват в тази посока големите партии от ЕНП и ПЕС, толкова повече те ще се доближават до това, което се случи във Франция, където и двата мастодонта бяха почти изцяло изместени от формациите на Льо Пен (в консервативния спектър) и на Макрон (в либералния). Доколкото този порочен модел е нпълно разгърнат именно в европейските институции, може да предположим, че неговата генерална оценка ще бъде получена на европейските избори догодина.

Втората възможна посока на развитие е моделът, който беше експериментиран в България и Австрия, а именно системните партии да се впишат в новите политически реалности и да потърсят идеологически осмислени коалиции – дясноцентристите с националните консерватори вдясно от тях, лявоцентристите с либерали, зелени и пр. При всичките му очевидни недостатъци, само този път, може да  доведе до възстановяване на политическия дебат и връщане на вярата на европейските общества в това, че от изборите, които правят наистина нещо зависи. Предстоящият завършек дълго проточилото се сбогуване на фрау Меркел с голямата политика, вероятно ще отбележи раждането на новия ред.

 

Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s