Един цвят: Синьо

в-к Седем, бр. 11 (304), г. V, 18–24.03.2009 г.

Докато сутринта в петък, 13-и, председателите на ДСБ и СДС подписваха споразумение за общо явяване на изборите, един от репортерите пусна майтапа, че сме свидетели на чудо духът се връщал в тялото. Шегата тръгна по редицата от тъмно- и светлосини депутати, партийни лидери, журналисти, оператори, фотографи и обикновени сеирджни и видимо повдигна настроението в залата. Напук на душманите, които очаквано, след като излязоха от първоначалния шок, заключиха, че Костов е удушил СДС в прегръдката си и това е много, ама много лошо за десницата, страната и международното положение. И някак забравиха, че в продължение на пет години овикваха орталъка колко е важно ДСБ и СДС да се обединят.

Синята коалиция направи първите си стъпки въпреки дюдюканията на пресата, недоверието на „политическите наблюдатели“ и враждебността на РАБКР (репресивния апарат на бившия комунистически режим). Щат не щат, социолозите признаха, че заедно двете сини партии имат 6% от гласовете (т.е. 10-12% реално на изборите), което, първо, със сигурност ги вкарва в парламента и, второ, ги прави незаобиколим фактор при съставянето на следващото правителство. Кон на G6, шах и мат. Сините не само са отново в играта, а както изглежда, ще диктуват политическата мода това лято.

Защо това е лошо за президента Гоце, новата медийна империя на Ахмед Доган (Ирена Кръстева и синчето й Дилян Пеевски), РАБКР, приятелите на Христо Бисеров в СДС, приятелите на Николай Михайлов в ДСБ и прочее не смятам да обяснявам. Смятам само да предупредя какво да очакваме през следващите два месеца.
В продължение на две седмици изброените „лидери на обществено мнение“ ще повтарят мантрата, че Костов е превзел СДС, Мартин Димитров се е провалил като лидер и че ни трябват нови лица, а не старите муцуни (що ли някой не го каже това за старите муцуни на Ахмед Доган).

Следващите две седмици, когато СДС започне да реди листите си, всички ще повтарят че светлосинята партия ей сега ще се разцепи. Че Юруков, Радонов и кърджалийската СДС председателка ей сега ще направят нова партия. И че ако не я направят, то със сигурност ще саботират кампанията отвътре.

Ето така ще се изтърколи един месец. Й после ще се почне отново с процента. Някой ранобуден социолог (примерно в студиото на Бареков) отново ще повдигне рефрена за бариерата и ще рече, че синята коалиция може и да не я прескочи. Ще се почне едно вайкане и то ще завърши два дена преди вота, когато от кумова срама социолозите ще признаят, че синьото не просто ще е вътре, а ще е вътре с повече от очакваното.
И с това тяхното време ще свърши. Ще минат изборите и сините и от двата нюанса ще направят това, което традиционно правеха след избори през 90-те. Ще се съберат спонтанно пред НДК. Ще се смеят, ще припяват поомръзналите рефрени, ще видят че „пак сме си същите“. Ще гледат леко намусено към празнуващата наблизо (малко по-многолюдна и доста по-милиционерска) агитка на ГЕРБ… В нощта на изборите тези, които останат пред телевизионните си екрани, ще видят как комунистите с мъка сдават властта и как политолози, социолози и журналисти се въртят като слънчогледи на 180 градуса. И, разбира се, ще чуят поредната плиткоумна еквилибристика на философа с високия наратив Доган.

Имаше една филмова поредица на режисьора с трудно произносимото име Кшищоф Кешловски – „Три цвята: Бяло, Синьо и Червено“. В нощта на изборите за нас, хората от биографичното дясно, хората, които мразят комунизма, ченгетата и паметника на Съветската армия, ще има само един цвят: синьо. Като небето, морето и очите на оная, хубавата мадама от съседния вход. Синьо.

Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s