Защото сме консерватори

в-к Седем, бр. 2 (295), г. V, 14–20.01.2009 г.

Когато в края на миналата година се появи брошурката на все още министър-председателя на България Сергей Станишев, носеща претенциозното заглавие “Защото сме социалисти”, тръгнах по книжарници и сергии с намерението да си я закупя. Воден от професионални задължения, а не от личен интерес, какъвто, ей Богу, социализмът трудно би могъл да породи у мен.

Та, обикаляйки по сергиите, направих два важни извода. Първият е, че Сергей Станишев е личност, радваща се на доста ниска популярност поне сред продавачите на книги. Честно казано, никога не съм изтърпявал с по-голяма наслада толкова ругатни и насмешливи погледи, колкото получих в замяна на въпроса ми за книгата му. Когато ми дойдоха в повече, започнах да правя едни отвратени физиономии при задаването на въпроса, белким продавачът насреща усети, че оценката ми за социал-либералния модел изцяло съвпада с неговата.

Вторият извод, който направих след многото упорити усилия, беше, че тази книга просто никъде не се продава. Очевидно партията го беше закъсала с графика и по сергиите “Защото сме социалисти” щеше да пристигне с известно закъснение. Или просто на “Позитано” бяха пресметнали, че в дефицита на стоки има някаква особена соцромантика и решиха да я припомнят на носталгичния си електорат.

Докато обикалях по книжарниците обаче, попаднах на една друга книга – подбор от различни статии и очерци със спомени на големия български консерватор, един от старите лидери на десницата и министър-председател през 1912–1913 г. Иван Евстр. Гешов. След известно колебание зарязах плановете да се сдобия с брошурата на Станишев и на нейно място си закупих спомените на Гешов. “Защото сме консерватори…” беше оправданието, което си измислих.

Да бъдеш консерватор, в България винаги е представлявало изключително изпитание на духа. Независимо дали говорим за времето преди Освобождението, когато т.нар. “стари”, истинските строители на модерното българско общество, са били атакувани от радетелите на тезата “Да удавим България в кръв, пък да става каквото ще”. Дали говорим за Учредителното събрание в Търново, когато либералният популизъм и откровената простащина се налагат над здравия разум. Дали говорим за тежките години след Първата световна, когато под лозунга: “Бийте гражданята!” земеделци и комунисти вкарват една спокойна страна във фактическа гражданска война. Или, разбира се, за годините след 1944-та, когато комунистите слязоха от горите и наистина удавиха всичко в кръв.

Да бъдеш консерватор в България беше сериозно изпитание и през 90-те години на XX век, когато срещу усилията на една част от българското общество за демокрация, реформи и европейска интеграция се изправиха разкривените физиономии на комунистите с тенджерите и на “патриотите”, които си падат по всичко руско, сръбско, славянско, само не и българско. Най-накрая, да бъдеш консерватор е изпитание и днес, когато чудовищната пропаганда на бившата ДС всекидневно ти внушава, че си някъде там около двата процента.

Десните партийни фамилии в европейската политическа традиция са четири: либерални (каквато е била партията на Стефан Стамболов, като каквато ми е трудно да окачествя днешната НДСВ и каквато със сигурност не е ДПС), аграрни (каквито в някои периоди от своето развитие са били нашите БЗНС-та), християндемократически (какъвто беше СДС, когато беше голяма и сериозна партия преди десет години) и консервативни.

Българската партия, която единствена може да се окачестви като консервативна се казва Демократи за силна България. Помня, че когато тя се създаваше, имаше дебат дали това да се заяви направо или не. Надделя мнението, че думата “консервативно” в българското общество ще има негативна конотация, а и че има лош спомен от “лепенето на етикети” от различни политически формации. Реши се, че ДСБ ще показват с действията си, а не с голи декларации, че именно те са истинската, традиционната и консервативна българска десница.

Защото сме консерватори, ДСБ стана единствената българска партия, която дефинира националния интерес на България. И която обясни рисковете на това да сме слаба България в обединена Европа далеч преди Барозу и Майкъл Лий да ни спрат кранчето.

Защото сме консерватори, ДСБ стана единствената българска партия, която посочи руските енергийни проекти като заплаха за националната ни независимост, която алармира, че се превръщаме в “Троянски кон на Москва” и че това е свързано с един пълзящ процес на путинизация и разлагане на политическата ни система.

Защото сме консерватори, ДСБ първи нарекоха Ахмед Доган “проклятие за България”, първи алармираха, че мюсюлманите в България се поставят в етническо гето, че се използват като инструмент на политиката на Анкара и че в крайна сметка решението ни дали ще подкрепим членство на Турция в ЕС трябва да вземем, отчитайки само и преди всичко българския национален интерес.

Защото сме консерватори, ДСБ първи (и единствени засега) дадоха рецепта за изход от поредната икономическата катастрофа. Защото с глобалната финансова криза, двадесет години след утопиите на комунизма рухнаха и утопиите на либерализма. И не “Маркс се оказа прав”, а прави се оказаха консерваторите, които повтаряха, че капитализъм може да се гради само върху здрави основи, а не върху виртуалните социал-либерални фантазии.

Защото сме консерватори, ДСБ първи предупредиха, че българското общество навлиза в тежка морална криза. Че чалгизацията и риалити шоутата вървят ръка за ръка с купуването на гласове и ни водят по един път, в края на който няма добро и лошо, културно и просташко, правилно и погрешно.

Именно защото сме консерватори, нашата мисия е да възстановим политическите граници, а оттам и порядъка в българското общество. Нищо, че ще е трудно.

Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s