ДАНС, Ковачки и ментетата

в-к Седем, бр. 48 (289), г. V, 26.11–02.12.2008 г.

Харесва ми да съм рязък с управляващите и особено със социалистическата партия. Преди време водех едно тв предаване в една телевизия с предимно червена аудитория. Там постоянно звъняха зрители и ме обвиняваха в пещерен антикомунизъм. Предаването беше спряно преди да успея да формулирам отговора си, че тъй като комунистите ни са пещерни, е неизбежно битките с тях да се водят по правилата от меднокаменната епоха. Ако смятате че преувеличавам – спомнете си, че тези хора преди 20 години спираха тока, преди 10 хляба, а днес спират парното и явно правят всичко по силите си да превърнат и нас в пещерни жители, а не в такива от зората на 21 век.

 
Харесва ми да съм рязък с управляващите, но още повече ми харесва да съм рязък с опозицията. Защото червените са си червени. Вярват си там в своите идеали. Обичат например бедните и полагат всички усилия да има все повече бедни. Умиляват се от панелни комплекси, металургични гиганти, петролопроводи, газопроводи и прочие, и не само се умиляват ами и ги строят, за да могат после меланхолично да съзерцават разрухата им. Въобще, хора на каузата, претворяващи и най-кретенските си идеи в дела.
 
Но думата ми беше за опозицията. Но не за цялата опозиция, от която, ей Богу, има нужда, а за менте опозицията. Същата тази, която със завидното умение публично громи властта, а скришом й ибрикчийства.
 
Примери за това има бол, заради което ще се огранича само с два политически субекта, които някак минават между капките от доста време насам:
 
Менте №1: Коалицията на Ковачки
 
Нямам намерение да обяснявам, че Христо Ковачки е лице от подземния свят, че е част от онази сплотена общност, която в братска Русия наричат “олигархия” и която в не толкова братския ни, но значително по-цивилизован Запад наричат просто “мафия”. Няма да обяснявам всичко това, защото е очевидно дотолкова, че дори тази власт се принуди да влезе в офисите му и да започне да го разследва.
 
Намерението ми е друго. Да говоря за едно менте.
 
Знаем, че дори не всеки македонец да се мисли за българин, то всеки българин се мисли поне малко за македонец. Независимо дали живее в Благоевградско или в Бургаско, българинът пази в сърцето си малко място за Македония, с нейните реки, езера и герои. Един суров и тъжен спомен за една свята за предците ни кауза.
 
Но както става обикновено в България, когато има нещо свято, винаги се намира някой, който да го изкористи. В случая иде реч за партията ВМРО-БНД, оглавявана от (не се учудвайте) бившия агент на ДС Красимир Каракачанов. Взела името на легендарната организация на Гоце Делчев и Тодор Александров, нашенската ВМРО в течение на години заемаше нишата на национализма и патриотизма в политическия ни живот. Най-гръмогласни по тази причина от ВМРО бяха срещу ДПС и си спомням дори как през зимата на 1997-ма, когато по митингите говореше Доган, знамената на ВМРО демонстративно биваха сваляни.
 
Е, добре. Днес ВМРО направи коалиция с партията на Христо Ковачки ЛИДЕР, за когото и децата знаят, че е дясната ръка на Ахмед Доган и че целият му бизнес влиза в оня прословут депесарски обръч от фирми.
 
Някой обаче да го казва? Някой да пита високо: Къде отиде патриотизмът ви, комити? Само в песните ли остана национализмът ви? Винаги ли сте били менте, или сте менте от вчера?
 
Менте №2: Партията на Капон
 
Нарочно не казвам името на тази партия, защото не искам да й правя безплатна реклама. А и честно казано дори аз не се сещам например въпросната Мария Капон ли я оглавява сега или другата й шармантна колежка – Елеонора Николова. За също така недосетливите ще напомня, че въпросните дами бяха вкарани в парламента (вероятно в миг на умопомрачение) от Надежда Михайлова, след това напуснаха парламентарната си група, присламчваха се около Бойко Борисов, после напуснаха и него и си направиха своя собствена политическа сила.
 
Въпросната партия няма нито членове, нито програма, но притежава скъп PR и катадневно се опитва да внуши на обществото, че е не просто част от десницата, а нейното най-принципно и чисто ядро. Майтап.
 
Че партията на Капон е менте, има достатъчно доказателства, но тук ще спомена едно от най-пресните. Читателите вероятно знаят, че след много препирни и най-вече след европейски натиск, управляващите приеха да създадат парламентарна комисия, която да контролира ДАНС. При необходимите промени в правилника за дейността на НС обаче, Мария Капон невинно предложи комисията да се занимава с конкретни разработки само при консенсус сред членовете й. Управляващите плеснаха с ръце, приеха този текст и оставиха Брюксел и опозицията с пръст в уста. Ето как малките камъчета преобръщат колата.
 
Казано накратко, добавката на Капон означава следното – ако например има съмнение, че с дейността си ДАНС покровителства незаконен бизнес на Ахмед Доган, питат неговия депутат в комисията може ли комисията да разгледа тази разработка. Той се замисля, консултира се по телефона и казва примерно “не”. И тъй като няма консенсус комисията не разглежда нищо. Идентичен пример може да се даде с която и да е от трите управляващи партии, а също прочее и с опозиционните. Съвършена илюстрация на правилото, че ако искаш една работа да не бъде свършена, трябва да създадеш комисия за нея.
 
Резултатът от всичко това беше, че опозицията остро се противопостави на това решение. Чуха се обвинения, че Капон е имала срещи с управляващите и в крайна сметка нито една от опозиционните партии не пожела да играе ролята на параван нито в тази комисия, нито в подкомисията, която ще контролира дейността на НСО, НРС и служба “Военна информация” към МО. Така двете спецкомисии няма да функционират, поне докато от Брюксел отново не скръцнат със зъби на София и не заплашат с поредните санкции.
 
То не че на някого му пука от санкции…
 
90-те години бяха десетилетието на алкохолите менте. Лично аз зная за няколко случая, в които лековерни пиячи са пострадали лошо, попадайки на такива. Очевидно началото на 21 век, освен на пещерни експерименти, е и време на партии ментета. И никакви санкции няма да помогнат дотогава, докато народът, т.нар. суверен не си направи сам необходимите изводи. И не започне сам да налага санкции.
Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s