Узакониха съжителството без брак

в-к Седем, бр. ……, г. V, …10. 2008 г.

Без сериозен обществен дебат в България премина поредната законодателна промяна, която в нормалния свят би се превърнала в структуроопределяща за политическия дебат в продължение на години. Миналата седмица, в новия семеен кодекс, на първо четене народните представители приеха изменение, с което узакониха съжителството без брак. По време на парламентарните дебати се чуха, макар и вяло аргументите и на двете страни в спора. От една страна бе поставен въпросът, че фактическото съжителство така или иначе съществува и трябва да бъде уредено законово, и че детето трябва да има установен произход още при раждането. От друга страна – противниците на измененията заявиха, че узаконяването му ще подкопае основите на семейството и на брачната институция.

В рамките на дебата особено активни бяха НДСВ, видимо правейки усилия да утвърждават либералната си идентичност. Бившият председател на парламента Огнян Герджиков дори директно заяви, че до 50-60 години бракът ще бъде отживелица.

Новите текстове в закона идват в момент, в който в световен мащаб социолозите упорито твърдят, че браковете са много по-устойчиви от узаконените съжителства, че създават по-добра среда за възпитание на децата и че много по-рядко се стига до разводи, отколкото да разделяне на съжителстващи двойки. Законопроектът беше одобрен и въпреки становищата на Светия синод и други вероизповедания в България, които остро се обявиха против него.

Засега текстовете приети на първо четене са толкова неясни, че възниква въпроса дали става дума само за хетеросексуални или и за хомосексуални двойки, само двама души ли се визират или текстът скрито официализира полигамията, може ли да има съжителство между кръвни роднини. В проекта за нов Семеен кодекс правно се урежда още и брачният договор, като сключването му се допуска, както в самото начало, така и по време на брака. И накрая се облекчава процедурата по осиновяване, което ще се допуска и без съгласие на биологическия родител.

Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s