Един добре обезпечен проект

в-к Седем, бр. 38 (279), г. V, 17–23.09.2008 г.

“Тези лидери, които влачат след себе си гнойната си диря, дирята на прехода, не могат да бъдат инициатори на операция чисти ръце” – казва по адрес на политическия си лидер един бивш психиатър и настоящ депутат и лицето му се разтяга в доволна усмивка. “Костов е политическо зомби – като вампир, който не иска да си стои в гроба”, добавя по адрес на същия един популярен социален антрополог. Двамата шетат вече няколко седмици по всички централни медии в България и в обилни интервюта изливат много болка от авторитарния, арогантен и безскрупулен председател на ДСБ. С тънките си гласчета им пригласят още няколко разтерзани съвести от журналистическо-политическата фауна.

И като знаем, че медийното време в България се купува скъпо. И като знаем, че става въпрос за депутат, който за три години в парламента намери сила и енергия да вземе думата от трибуната не повече от десетина пъти, възниква въпросът – кой наля у тези хора пари и енергия за да избликне така щедро справедливият им гняв?

Отговорът е повече от неочакван, като се има предвид амбицията на двамата да бъдат морални стожери на българската десница. Защото нишката, която свързва Николай Михайлов и Харалан Александров с това, което сме свикнали да наричаме олигархията на прехода, е повече от очевидна. И е очевидно, че иде реч за обслужване на един проект, крайната цел на който е властта на Сергей Станишев и Ахмед Доган да се репродуцира и след предстоящите парламентарни избори.

Харалан Александров участва във фондация “Референдум.бг” заедно с известния лобист Стефан Гамизов. Същият е едновременно и фактическият PR на Сергей Станишев, и дясната ръка на подземния бос Христо Ковачки. За Христо Ковачки от друга страна е публична тайна, че е част от обръча от фирми на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Стефан Гамизов стои начело на един мащабен и скъпоплатен проект за реновиране на образа на Сергей Станишев, с крайна цел издънката на поредната номенклатурна фамилия да бъде представена като либерален и симпатичен млад политик, едновременно прагматик и идеалист, приемлив не само за бившите комунисти, но и за традиционните избиратели на десницата. И ако това ви звучи твърде конспиративно, спомнете си как подобни политически инженери превърнаха бившия български монарх в пионка и параван на комунистическата номенклатура.

Затова няма да чуете нито от политика-психиатър, нито от социалния антрополог рязка дума за премиера Станишев. Най-многото, което може да чуете ще е, че е “неспособен на решителни действия”, но че дори и това има своите добри страни. От тях той никога няма да бъде наречен “зомби”, нито някой ще посочи гнойната диря, която свързва семейството му, например с бруталния проект за унищожаване на последното кътче девствена природа по българското Черноморие.

Паралелно с проекта “Станишев” върви още един, в който отново ще видим имената на неколцина депутати от ДСБ, на които пробудената съвест не пречи ежемесечно да взимат депутатските си заплати, за да представляват в парламента всеки друг, само не и тези, които са ги изпратили там.

Иде реч за проекта на Ахмед Доган обръчът от фирми да бъде подсилен и с обръч от партии. Така някак изневиделица от небитието изникна коалицията на “националистите” от ВМРО с партията на Догановия васал Христо Ковачки – ЛИДЕР. В този обръч е на път да се впише и новата партийка на Мария Капон, около която гравитират бунтарите от ПГ на ДСБ, както и разбира се вездесъщият политически брокер Емил Кошлуков. В един по-далечен план в обръча от партии на Доган ще трябва да попаднат и коалиционните му партньори от НДСВ, иначе заплашени да останат под чертата на предстоящия вот.

Това е накратко онова, което се крие зад завесата от ефектни думи и психиатрично-политически диагнози. Гнойната диря, която свързва в едно моралните икони и политическите брокери, будната съвест на гражданското общество и изпълзелите на припек чудовища от подземието. Или с други думи – всички онези, които не могат да разберат, че в България има хора, чиято родова памет, ценности, вяра и биография им носят имунитет и срещу най-хитроумните политически кукловоди. Какво е количественото съотношение между тях – предстои да видим.

Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s