СДС отказа да бъде дясна партия и да представлява своите избиратели

в-к Седем, бр. ? (?), г. II, 10–16.03.2004 г.

Четиринайстата национална конференция завърши, малко прибързано, тъй като гласуването мина първия ден и втория, повечето делегати от провинцията предпочетоха или да си заминат или да си напазаруват подаръци от софийските магазини. Но въпреки минорния тон, въпреки липсата на какъвто и да е смислен дебат, въпреки слабите изказвания и умората на делегатите от политика (а може би точно поради всички тези причини) случилото се на тази конференция трябва да бъде внимателно анализирано. Защото от нея станаха ясни основните параметри на бъдещата партийна конфигурация на дясното пространство.

Три са основните изводи, които политическият наблюдател може да си направи от преминалата конференция и те без изключение носят негативен отпечатък.

Първият извод е, че СДС продължава да бъде партия без идеи, без програма и без особен смисъл на своето съществуване, извън оцеляването на шепата апаратчици, експлоатиращи антикомунистическата енергия на (за жалост) все по-малка част от обществото. Никога досега в най-новата история на България не се е случвало три месеца след избори, на първия голям форум след тях, политическа партия да си позволи да не обсъди резултатите, които е постигнала (учудването става още по-голямо ако се вземе под внимание, че става въпрос за безпрецедентните в историята на СДС само 370 000 гласа). Всъщност единственото, което все още дава някаква енергия на СДС са конфликтите вътре в партията. Затова и по толкова бърз и лесен начин противопоставянето между групата на Михайлова и групата на Костов, беше заменено от ново напрежение между екипа на Михайлова и хората около бившия президент Петър Стоянов. За съжаление СДС продължава да е партия гледаща в пъпа си, която не може да прави политика навън, а само навътре.

Вторият извод, който може да се направи е, че процесът на фактическа подмяна на СДС е завършил. Преди 15 години тогавашната коалиция възникна като политически представител на големите градове (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора…), а електоратът й обхващаше т.нар. “активно малцинство”, т.е. по-младите, по-образованите и по-граждански активните гласоподаватели. С течение на времето обаче, в елита на СДС проникнаха нови лица, които придадоха на партията съвсем не толкова градски облик. СДС се стопи, като се раздели с над един милион свои гласоподаватели, главно от големите градове, доказателство за което са последните избори – пълен провал в София (кандидатката на СДС не достигна до балотаж), пълен провал във Варна (кандидатката на СДС не достигна до балотаж), пълен провал в Бургас (кандидатката на СДС не достигна до балотаж; и се класира пета), пълен провал в Стара Загора (кандидатът на СДС не достигна до балотаж) и символичен успех в Пловдив, където кандидатът за кмет спечели на косъм изборите. Всъщност в Пловдив и Русе, единствените два големи града, в които сини кандидати спечелиха, местните лидери на СДС (Васил Паница и Бисер Начев), вече заявиха готовност да преминат в партията на Иван Костов и с голяма вероятност ще бъдат последвани от целите организации.

Венец на превръщането на СДС от говорител на гражданското общество в аграрна, народна партия, чийто гръбнак ще са областните структури в районите със селско и смесено население, а неформален лидер – разградският депутат Никола Николов, стана избирането на новия-стар НИС. Ергин Емин, Иван Иванов, Димитър Йорданов, Емануил Йорданов и евентуалния бъдещ главен секретар Васил Василев са емблеми на подмяната на първоначалния заряд на СДС. Емблематичен е и фактът, че софийската организация на синята партия не успя да вкара нито един свой представител в ръководния й орган.

Третият извод, който може да се направи е, че Надежда Михайлова премести СДС в политическото пространство и ще се опита да го преформулира като партия на центъра: СДС не е и не може да бъде крайно дясната партия на България. Наша цел е да се превърнем в естествения притегателен център на демократично мислещите граждани. България има нужда от прагматични решения. За това говори и заявката на Михайлова, че ще търси партньорство с Доган, чиято партия остана единствената изрично назована и засипана с всевъзможни суперлативи в нейното изказване. Друг е въпросът, доколко ще е възможно СДС да продължи да използва внезапно припомнената си антикомунистическа реторика, след тази маневра.

Извън трите основни извода имаше още нещо, което направи силно и негативно впечатление на 14-тата национална конференция на СДС (и това не е нито откровенно манипулативния начин, по който се подложиха на гласуване промените в новия устав; нито грозната спекулация с името на покойния Лучников, която Филип Димитров си позволи; нито театрото на Петър Стоянов, когато си правеше отвод). Това беше всеобщата психоза на тема Костов и бъдещата му партия. Нито едно от изказванията на делегатите не беше посветено на нещо друго, а в кулоарите всяка втора дума беше името на бившия премиер, което придаде усещането, че конференцията е подгряващо събитие за срещата на “костовистите” във ВИАС на 28 февруари. 

Всичко това прави отговорността пред Иван Костов много голяма. През следващите няколко седмици той ще трябва ясно и на нормален човешки език да артикулира своя политически проект; ще трябва да структурира смислено консервативно пространство на мястото на огромната ниша в дясно от центъра, която СДС оставя; ще трябва да подбере силен екип от автентични говорители на гражданското общество и същевременно да запази балансът в парламентарната си група. Ако всичко това бъде направено. Ако се окаже, че в България има достатъчно енергия за последен опит да се противодейства на политическата апатия и овчедушие, в дясно от центъра ще се появи нов и солиден политически играч. А СДС, колкото и жалко да е това ще трябва да се примири с ролята на второстепенна сила със затихващи функции.

Публикувано на Статии. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s